PepsiCo otworzyło w Świętem k. Środy Śląskiej nowy zakład produkcyjny o wartości ponad 1 mld zł. Fabryka ma dostarczać przekąski Doritos na 20 rynków europejskich.
Zakład jest najbardziej zrównoważonym i innowacyjnym obiektem PepsiCo w UE. Wartość inwestycji w rozwiązania ekologiczne to 30,3 mln zł. Fabryka zatrudni ok. 450 osób, przeważnie z regionu. Hala produkcyjna zajmuje 23 000 m2, a magazyn pomieści 8 800 palet chipsów. Zakład korzysta z gospodarki obiegu zamkniętego, planując osiągnięcie zerowej emisji netto do 2035 roku. Lokalizacja obiektu w Świętem skróci trasy transportu o ponad 4,5 mln km rocznie i zmniejszy emisję CO2 w łańcuchu dostaw.
Z dumą informujemy, że w niecałe 20 miesięcy od wmurowania kamienia węgielnego, w zakładzie PepsiCo w Świętem koło Środy Śląskiej ruszyła produkcja chipsów ziemniaczanych oraz nachosów Doritos. To bardzo ważny dzień dla wszystkich pracowników PepsiCo, w tym szczególnie dla ponad 150 osobowego zespołu projektowego – powiedział Tomasz Grzelczyk, starszy dyrektor E2E Supply Chain w PepsiCo.
Zakład będzie posiadał trzy nowoczesne linie produkcyjne, w tym jedną do produkcji nachosów Doritos – pierwszą w Polsce. Linie te wykorzystują zieloną energię i wysoki stopień robotyzacji. Zakład ma również system odzysku ciepła z procesu smażenia ziemniaków, korzysta z elektrycznego kotła parowego oraz generuje biogaz w procesie oczyszczania ścieków. Woda jest oszczędzana i poddawana recyklingowi, a deszczówka jest zbierana i wykorzystywana w procesach technologicznych. Zakład osiągnie pełną funkcjonalność w 2025 roku.
Źródło: PAP Mediaroom